Maija pastaigas un zivju degustācijas
Siltā maija dienā fonda “Uniting Care” aprūpējamie seniori devās apskatīt dārzkopību “Babīte”, kur tiek audzētas un kultivētas Latvijā lielākās un daudzveidīgākās rododendru šķirnes, un pēcāk visi kopā devās uz kūpinātu zivju degustāciju Lapmežciemā.
Tā bija mūsu sociālā centra senioru klubiņa kopīgā vienas dienas ekskursija. Vispirms apmeklējām Rodendru selekcijas un izmēģinājumu audzētava “Babīte” – universitātes dārzu ar bagātīgāko rododendru šķirņu izlasi Latvijā. Maija beigās šeit uzplaukst visdažādāko šķirņu rododendri, un gaisā virmo pavasara saules siltums.
“Šis neticamais skaistums un puķu dārza mierpilnā klusuma atmosfēra iekaroja mūsu sirdis,” atzina fonda aprūpējamie. Rozā, sarkanā, purpura, violetā, un neskaitāmi citi sulīgo toņu krūmi priecēja acis un uzlaboja garastāvokli. Stundu ilgā nesteidzīgā pastaiga pa dārzu atsauca atmiņā mīļās un sirsnīgās pagātnes atmiņas. Kāds atcerējās, kādas spēles spēlējis bērnībā, kāds nofotografējās uz “Francisa” šķirnes koši sarkano ziedu fona, kāds apbrīnoja dārza vidū ierīkotā dīķa gleznaino spoguļvirsmu. Izbaudījuši šos pavasara brīnumus, fonda aprūpējamie devās uz plānoto ekskursijas otro daļu.
Ekskursijas programmas otrajā daļā nonācām tikpat gleznainajā Lapmežciemā. Pastaigas dalībniekus sagaidīja ģimenes zivju kūpinātavas un veikaliņa īpašniece Alla. Tērpusies cēlā tautastērpā un rotās, saimniece acu mirklī ieintriģēja viesus ar atjautības uzdevumu — saņemot cienastā mazo kanapē maizīti, katram bija jāuzmin, kas par zivi tajā ir izmantota. Jāatzīst, ka uzminēt nebija nemaz tik viegli! Beigu beigās uzzinājām, ka tā bija sama aste – treknākā zivs daļa un īsts gardums! Pēcāk Alla aicināja viesus aplūkot pašu kūpinātavu, kur parādīja, kā notiek zivju gatavošanas process. Taču pirms ciemiņi tika pie gaidītās degustācijas, saimniece vēlreiz izaicināja viesus ar dažādiem atjautības uzdevumiem un spēlēm, līdz visi pelnīti varēja sēsties pie klātā galda. Piedāvāto zivju ēdienu izvēle bija ļoti bagātīga – gan sviesta zivs ar dārzeņiem un bez tiem, gan svaigi kūpināti lucīši, kā arī dažādos veidos pagatavots lasis, laša šašliks, un vēl, un vēl! Gargantija noteikti apskaustu šo galdu!
“Vai jūs zināt, kā pareizi notīrīt kūpinātu lucīti, kas ir viens no galvenajiem Līgo našķiem?”, – jautāja šīs zivju karalistes saimniece. Un, protams, parādīja, kā to pareizi izdarīt. Alla dalījās ar viesiem ne tikai savā kulinārajā meistarībā, bet ļāva ieskatīties arī ģimenes biznesa vēsturē, tā izaicinājumos un sasniegumos, ar kuriem gadu gaitā ģimenei ir nācies saskarties. Vakariņu noslēgumā viesus pacienāja ar vēl vienu īpašu (un kreftīgu!) saimnieces cienastu – mājās gatavotu čaču.
Pēc pozitīvā lādiņa un garšu pārpildītās dienas Fonda aprūpējamie devās mājup, daloties savās prieka pilnajās emocijās vienam ar otru. Ar prieku un smaidu dodamies pretī vasaras piedzīvojumiem!